Hampaan poisto ja paikkaaminen ovat yleisimpiä hammaslääkärin tekemistä toimenpiteistä.
Lapsilla ja nuorilla yksi yleisimmistä hampaan poiston syistä liittyy oikomishoitoon eli ortodonttiseen hoitoon. Hampaan poistolla tehdään tilaa hammaskaarelle, jos hampaat eivät muuten mahdu riviin.
Aikuisilla hampaan poistoon voidaan päätyä pitkälle edenneen ien- ja tukikudossairauden eli parodontiitin vuoksi. Muita hampaiden poiston yleisiä syitä ovat hampaiden hoitamattomuus ja tästä johtuva reikiintyminen, tapaturmat sekä erilaiset sairaudet.
Tavallisesti hammas poistetaan puudutuksessa hammaslääkärin vastaanotolla. Jos esimerkiksi viisauden hammas ei ole puhjennut kunnolla, voidaan turvautua leikkaushoitoon. Hampaan poistaminen onkin yksi yleisimmistä suukirurgisista toimenpiteistä.
Hampaan paikkaaminen on yleisin hammaslääkärin toimenpide. Alkava reikiintyminen pystytään usein pysäyttämään parantamalla ravitsemusta ja suuhygieniaa. Jos karies eli reikiintyminen on edennyt hammasluuhun, pitää hammas paikata. Hampaan paikkauksella korjataan myös lohjennut
hammas.
Usein reikiintynyt hammas särkee, mutta se on yksilöllistä. Jos reikä ei särje, reikiintyminen ei todennäköisesti ole edennyt vielä niin syvälle, että se särkisi.
Usein reikä alkaa vihloa sokerille, kun taas ikenen vetäytymisestä johtuva hammaskaulan esiin tuleminen vihloo kylmälle ja kuumalle.