Hammaskruunulla tarkoitetaan hampaan näkyvää osaa. Hammaskruunulla hampaan näkyvä osa rakennetaan paikkausmateriaaleista kokonaan uudelleen. Kruunu rakennetaan, kun suurin osa omasta luonnollisesta hammaskruunusta on menetetty.
Hammaskruunun on tarkoitus kestää kovaakin purentarasitusta, ja kruunun sijainti vaikuttaa suositeltavaan materiaaliin. Kruunu valmistetaan laboratoriossa ja se sementoidaan oman hampaan luonnolliseen juureen kiinni. Kruunu näyttää tavalliselta ja luonnolliselta hampaalta ja se toimii luonnollisen hampaan tavoin.
1) Konsultaatio, tarkastus sekä hoidon suunnittelu
2) Hoidon aloittaminen, hampaan hionta, jäljennökset sekä väliaikaisen kruunun asennus (voidaan tehdä konsultaation yhteydessä)
3) Laboratoriotyö; kruunun valmistus laboratoriossa hammasteknikon toimesta
4) Väliaikaisen kruunun irrottaminen, pysyvän kruunun sementointi (1-3 viikkoa jäljennöksen ottamisesta)
5) jälkihoito; säännölliset tarkastukset sekä säännöllinen omahoito (6-12kk sisällä kruunun asennuksesta)
Ensimmäinen vaihe kruunun valmistuksessa on käydä konsultaatiossa, jossa hampaat tarkastetaan. Samalla suunnitellaan hoitoa ja käydään läpi kruunun kustannukset yhdessä asiakkaan kanssa. Konsultaatiossa käydään läpi myös asiakkaan toiveet hammaskruunun valmistuksen ja asennuksen kannalta.
Kruunun rakentaminen aloitetaan hiomalla kruunutettava hammas pilarimaiseen muotoon. Tämän jälkeen hampaistosta otetaan jäljennökset, jotta uudesta kruunusta voidaan rakentaa purentaan soveltuva. Rakennettavan hammaskruunun on tarkoitus muistuttaa luonnollista hammasta. Kun hammas on hiottu, laitetaan tähän väliaikainen kruunu pysyvän kruunun valmistuksen ajaksi.
Jäljennökset lähetetään laboratorioon, jossa lopullinen kruunu valmistetaan. Hammasteknikko valmistaa kruunun jäljennöksien avulla. Valmis kruunu toimitetaan vastaanotolle, jossa pysyvä kruunu asetetaan paikoilleen.
Hammaskruunu valmistetaan useimmiten yhdistelmämuovista tai keramiasta, ajoittain myös kullasta tai hopeasta. Kruunu kiinnitetään hampaan luonnolliseen juureen.
Väliaikainen kruunu irrotetaan ja pysyvä kruunu sementoidaan paikoilleen. Pysyvän kruunun kiinnityksen yhteydessä annetaan tarkat hoito-ohjeet, jotta kruunu olisi mahdollisimman pitkäikäinen.
Pysyvän kruunun asentamisen jälkeen on tärkeää käydä säännöllisissä hammastarkastuksissa. Hammastarkastukset ja säännöllinen hoito takaavat sen, että kruunu kestää pitkään käytössä.
Kun hampaaseen rakennetaan kruunu, se tehdään kestämään koko loppuiäksi. Haasteita kruunun kestävyyteen tuo asiakkaan hampaiden omahoito. Kruunu vaatii huolellista puhdistusta ja huolenpitoa. Keraaminen kruunu ei muutu eivätkä suun bakteerit pääse vahingoittamaan sitä, eli toisin sanoen kruunu ei reikiinny. Kriittisin alue on ienraja, jossa kruunu kiinnittyy oman luonnollisen hampaan juureen. Mikäli ienrajaa ei puhdisteta, voi hammas reikiintyä juuresta, jolloin kruunu voidaan menettää.
Tämän vuoksi hampaiden päivittäinen omahoito on erittäin tärkeää. Kruunun puhtaana pitäminen on tärkeää, jotta kruunu voidaan säilyttää koko elämän ajan.
Kruunu rakennetaan pitkäaikaiseksi ratkaisuksi. Sen hoidossa on muutamia seikkoja, jotka tulisi ottaa huomioon. Kovia tai sitkeitä karkkeja (toffee tai turkinpippurit) ei kannata pureskella. Ne voivat tehdä suurta tuhoa ja pahimmillaan jopa irrottaa kruunun kokonaan. Hampaiden narskutus on myös kruunulle haitallista. Narskutus voi pahimmillaan murtaa kruunun tai hampaan luonnollista juurta, jolloin kruunu menetetään.
Suun terveyttä tulisi pitää yllä säännöllisellä omahoidolla. Hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin ja hampaat tulisi pestä sähköhammasharjalla kahdesti päivässä, aamuin illoin. Omahoidon lisäksi hammastarkastuksessa olisi hyvä käydä säännöllisesti, jotta mahdolliset ongelmat pystyttäisiin havaitsemaan ennen vaivojen pahenemista.
Voit keskustella hammaslääkärin kanssa sinulle parhaiten sopivasta vaihtoehdosta esimerkiksi hammastarkastuksen yhteydessä.