ke 7. kesäkuu 2023 13:19
Perinteisen jäljennösmenetelmän rinnalle on kehitetty optinen eli digitaalinen jäljentäminen. Digitaalisessa jäljentämisessä potilaan hampaisto ja sen ympärillä oleva ien jäljennetään intraoraaliskannerin kuvauspäällä digitaaliseen muotoon. Tehtyä jäljennöstä voidaan tarkastella ja muokata tietokoneohjelmalla. Datasta muodostetaan 3D-kuvia tietokoneelle. Saatua dataa voidaan muokata suunnitteluohjelmalla. Digitaalista jäljentämistä voidaan käyttää mm. kiinteässä ja irrotettavassa protetiikassa, implantologiassa sekä oikomishoidossa.
Hammaslääkärin vastaanotolla tehty optinen jäljennös muokataan suunnitteluohjelmalla ja jyrsiminen tapahtuu hammaslaboratoriossa, jonne tuo digitaalinen työ lähetetään sähköisesti.
Suun terveydenhuollon ammattilaiset, eli
Digiskannerin avulla tullutta tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi diagnostiikassa, hoidon suunnittelemisessa ja seurannassa, implanttihoidoissa, implanttien mallinnuksessa ja materiaalien työstämisessä. On mahdollista tehdä esimerkiksi tarkkoja yksilöllisiä paikkoja, kruunuja, siltoja, implantteja tai muita proteettisia rakenteita. Kolmiulotteinen jäljennös toimii vähän niin kuin digitaalisena hammaskarttana.
Hammaslääkäri saa vertailusta yhteenvedon, josta näkyvät suun terveydentilassa tapahtuneet muutokset, kuten karieksen eteneminen, kulumat, ienkudoksen tilanne tai muutokset limakalvoilla. Hammaslääkäri saa siis nopeasti eteensä visuaalisen yhteenvedon, jonka pohjalta lähteä tekemään diagnoosia ja hoitosuunnitelmaa. Virtuaalisen kolmiulotteisen näkymän avulla potilaalle on helpompi havainnollistaa ja kertoa hoidon vaiheita ja terveysvaikutuksia ymmärrettävämmin, konkreettisemmin ja samalla visuaalisemmin.
Virtuaalinen suunnitteluympäristö tuo hammaslääkärin työskentelyn ulottuville sellaista tarkkuutta, toistettavuutta ja nopeutta, jota ei muutoin ihmiskäsin ole mahdollista saavuttaa.
Perinteinen jäljentäminen sisältää useita virhealttiita tai ongelmallisia vaiheita, eikä virheitä välttämättä havaita ajoissa. Digijäljentämisestä helppokäyttöisempää tekee muun muassa se, että jäljennöslusikkaa ei tarvita, ja että jäljennöstä on mahdollista korjata tai muuttaa, eli skannaamalla vain puutteellinen alue uudestaan. Perinteisessä jäljentämisessä tuo potilaan hampaisto ja pehmytkudokset joudutaan jäljentämään kokonaan uudestaan tuon lusikkaan laitettavan jäljennösaineen avulla, jos jäljennös epäonnistuu. Lisäksi perinteisen jäljennösaineen maku voi tuntua epämiellyttävältä. Erityisesti herkkänieluisille asiakkaille tuo lusikassa oleva jäljennösmassa voi tuottaa hankaluuksia.
Digitaalisuuden ansiosta jäljentäminen on nopeampaa ja sujuvampaa - ja tarjoaa miellyttävämmän kokemuksen potilaalle. Samalla se nopeuttaa myös koko työn prosessia. Digitaalinen tekniikka tekee jäljennöksen laadusta korkeamman ja virheiden riski pienenee perinteiseen jäljentämiseen verrattuna.