ti 2. helmikuu 2021 12:54
Mitä pitää ottaa huomioon ensimmäistä hammasproteesia hankittaessa? Miten hammasproteesia huolletaan? Mitä tarkoittaa proteesin pohjaus? Näihin ja muihin hammasproteeseihin liittyviin kysymyksiin vastaa KotiHampaan erikoishammasteknikko Merja Kulmala.
Kun tarve ensimmäiselle hammasproteesille tulee, mitään erityistä ei tarvitse tehdä tai tietää etukäteen, Kulmala sanoo.
Kulmala työskentelee KotiHampaalla Tikkurilan toimipisteessä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus hammasteknikon ja erikoishammasteknikon työstä.
Erikoishammasteknikko on kokenut, lisäkoulutuksen saanut hammasteknikko, jolla on kliininen koulutus proteesin toteuttamiseen. Hampaattomaan leukaan valmistettava kokoproteesi on siis alusta loppuun saman ammattilaisen toteuttama, eikä muita ammattiryhmiä, kuten hammaslääkäreitä, välttämättä tarvita prosessissa lainkaan.
Kun asiakas tarvitsee proteesin, ensimmäisellä vastaanottokäynnillä erikoishammasteknikko tutkii asiakkaan suun ja limakalvojen kunnon sekä ottaa suusta jäljennöksen, jonka perusteella hän valmistaa yksilöllisen proteesin. Tarvittaessa erikoishammasteknikko ohjaa asiakkaan myös hammaslääkärille, jos hän näkee sille tarvetta. Käyntejä erikoishammasteknikon vastaanotolla kertyy kolme tai neljä välisovituksineen.
Kokoproteesi valmistetaan muovista. Tavallisesti proteesin valmistamiseen kuluu Kulmalalta noin 1,5–3 viikkoa. Joskus aika voi kuitenkin olla pidempi, jos prosessin aikana tarvitaan hammaslääkärin palveluita.
Yksilöllinen ja laadukas hammasproteesi parantaa merkittävästi elämänlaatua, mutta tarve erikoishammasteknikon palveluille ei kuitenkaan pääty valmiiseen hammasproteesiin.
– Hammasproteesit tehdään suuhun sopivaksi, mutta ajan myötä ne alkavat löystyä. Tämä johtuu siitä, että proteesien myötä suun limakalvot ohenevat ja leukaluuta katoaa, Kulmala sanoo.
Löystynyt proteesi tarvitsee pohjauksen, jotta se saadaan taas istumaan hyvin suussa. Pohjauksessa erikoishammasteknikko ottaa suusta jäljennöksen ja sen perusteella lisää proteesin alaosaan muovia korvaamaan luukatoa ja limakalvojen ohentumista. Näin saadaan palautettua purentavoiman tasainen kohdistuminen suun limakalvoille.
Mistä voi sitten tietää, milloin on tarve proteesin pohjaukselle?
– Silloin, kun proteesi löystyy. Aina sitä ei voi itse huomata, koska muutokset suussa tapahtuvat hitaasti ja ajan myötä suun lihakset, kieli ja posket tottuvat niihin. Suosittelen tarkastuskäyntejä noin kahden vuoden välein. Ensimmäisen proteesin jälkeen tarkastus tulisi tehdä jo puolen vuoden päästä, koska alussa luukato on kaikista voimakkainta, Kulmala kertoo.
Tarkastuskäynnillä erikoishammasteknikko tarkistaa proteesin lisäksi myös asiakkaan suun ja limakalvojen kunnon ja tarvittaessa ohjaa hänet hammaslääkärin vastaanotolle. Huonosti istuva proteesi voi aiheuttaa leukanivelten kulumista ja purentaongelmia. Hiertävä proteesi voi aiheuttaa kivuliaita haavaumia ja joskus limakalvon liikakasvua, joka voi muuttua ajan saatossa pahanlaatuisiksi solumuutoksi eli syöväksi.
Pohjauksen lisäksi hammasproteesi voi tarvita muutakin huoltoa. Proteeseihin kertyy hammaskiveä, jonka erikoishammasteknikko poistaa.
– Proteesiin muodostuu hammaskiveä jopa herkemmin kuin omiin hampaisiin, sillä muovi ei ole elävää kudosta, Kulmala sanoo.
Hammaskiven muodostumista voi estää proteesien huolellisella ja säännöllisellä puhdistamisella. Proteeseja tulee pestä kuten omiakin hampaita, vähintään kaksi kertaa päivässä niille tarkoitetulla tahnalla. Puhdistukseen voi käyttää myös nestemäistä astianpesuainetta.
– Tavallisilla hammastahnoilla ei voi pestä proteeseja, koska niissä on usein hankaavia ainesosia. Proteesi ei ole yhtä kovaa materiaalia kuin luonnollinen hammas, joten normaali hammastahna naarmuttaisi sitä, Kulmala kertoo.
Jos proteesia ei hoideta, siihen kerääntyy runsaasti hammaskiveä ja se värjääntyy ruoka-aineista. Joskus hammaskiveä on päässyt muodostumaan proteesin pinnalle niin paljon, että Kulmala joutuu suosittelemaan koko proteesin uusimista. Ohjeiden mukaan hoidettujen ja säännöllisesti tarkastettujen proteesien kohdalla näin ei kuitenkaan pääse käymään.
Edes hyvin hoidetut ja huolletut proteesit eivät välttämättä ole loppuelämän kestävä hankinta. Proteesit tulisi uusia kokonaan noin 7–10 vuoden välein. Uusimisväli on yksilöllinen, ja siihen vaikuttaa muun muassa käyttäjän purentavoima sekä syljen happopitoisuus.
Onko sinulla tarve hammasproteesin pohjaukselle tai korjaukselle - tai kokonaan uudelle proteesille? Varaa aika erikoishammasteknikon vastaanotolle KotiHampaalle! Voit varata ajan netistä tai soittamalla puhelinpalveluumme numeroon 09 838 7030. Tervetuloa!