ti 1. helmikuu 2022 12:27
Helsingissä asuva Jukka Boman, 63, on innokas moottoripyöräilijä ja naapuruston arvostama armoitettu huumorimies ja sanaseppo.
Moottoripyöräharrastus vie miestä jätkäporukalla ympäri maakuntia ja jopa ulkomaita myöten. Matkoillaan seurueet useimmiten yöpyvät majataloissa ja hotelleissa. Seurassa matkustaminen on mukava ja vapauttava harrastus. Boman kuitenkin kertoo, että viime vuosina harrastusta on varjostanut yöpymisten osalta eräs suomalaisia miehiä yleisestikin vaivaava seikka:
– ”Olen aina sanonut pojille, että otan suosiolla oman huoneen, jotta saavat nukkua yönsä. Olen sen verran kovaääninen kuorsaaja”, naurahtaa Boman.
Kuorsaaminen onkin varsin yleinen vaiva. Viime vuosina on kansakuntamme tapetille noussut myös uusi kansansairaus nimeltään uniapnea.
Duodecimin Terveyskirjastossa mainitaan seuraavaa kuorsauksesta:
”Kuorsausääni syntyy nukkuessa hengitysilman pyörteistä hengitysteiden ahtaissa kohdissa, erityisesti nenänielussa, jossa pehmeä suulaki värähtelee ilmavirran mukana. Ääni voi syntyä myös alempana. Kuorsaus on sangen yleistä, noin 10–15 % keski-ikäisistä miehistä kuorsaa joka yö nukkumisasennosta riippumatta. Naisilla kuorsaus on jonkin verran harvinaisempaa. Molemmilla sukupuolilla kuorsaus lisääntyy iän myötä."
”Kuorsaukseen vaikuttavat nenän ja nielun rakenteelliset seikat sekä monet nenän tukkoisuutta aiheuttavat tekijät, kuten yliherkkyys ja nenän kuivuminen. Ylipaino, mutta myös alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet, saavat herkemmin kuorsaamaan. Tupakointi aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja sitä tietä pahentaa kuorsausta.”
”Pelkkä kuorsaus ei yleensä haittaa nukkujaa itseään, mutta kuorsaukseen liittyy usein noin 10 prosentilla unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka voivat olla haitallisia ja edellyttää tutkimuksia ja hoitoja.”
(Lähde: Duodecim Terveyskirjasto)*
Valveutuneen vaimonsa kehoituksesta Jukka suuntasi lääkärin pakeille, joka teki lähetteen unitutkimusta varten. Vaimo oli lukenut, että kuorsaaminen ja mahdollinen uniapnea hengityskatkoksineen ovat riskitekijöitä, jotka eivät edistä yleistä terveydentilaa millään tavoin. Kuorsaaminen voikin olla tiedettyä yleisempi syy päiväväsymykseen.
– ”Onneksi mitään uniapneaa ei tutkimuksissa todettu. Mutta olen kovaääninen kuorsaaja ja onhan se vähän kiusallista, se on semmoinen sosiaalinen haitta. Vaimokin ton toisinaan nukkunut vähän etäämmällä toisessa makuuhuoneessa”, kertoo Boman.
Sitten eräissä pihatalkoissa Bomanit kuulivat naapuriltaan positiivisia kokemuksia uniapneakiskoista eli kuorsauskiskosta.
Naapurin mies oli jo vuosia sitten hommannut itselleen hammaslääkärin tekemän öisin pidettävän kiskon, ja kuorsaus oli vähentynyt huomattavasti ja pääosin loppunut kokonaan.
Asia jäi hautumaan. Teknisistä asioista hyvin perillä oleva Boman latasi itselleen Snorelab- nimisen
ilmaisen älypuhelinsovelluksen havainnoidakseen yöllisiä tapahtumia.
– ”Enhän minä tiedä, mitä yöllä tapahtuu kun minä nukun silloin”, nauraa Boman.
Sovellus oli yön yli pöydällä ja nauhoitti automaattisesti öiset äänet. Tulos oli silmiä avaava. Se tallensi lähestulkoon koko yön kestävän erittäin voimakkaan kuorsaamisen.
– ”Onhan se aikamoista kuunnella, kuinka valtavasti itse kuorsaa. Ei sitä aikaisemmin ole tajunnutkaan”, summaa Boman.
Ajatus kuorsauskiskon hankinnasta sai tästä tuulta alleen. Boman varasi KotiHampaalta ajan kiskon tekoa varten. Hammaslääkäri otti muotit suusta ja mittaili alaleuan asentoa sellaiseen asemaan, jossa kuorsausäänet vaimenivat. Tähän asentoon päätettiin valmistaa kuorsauskisko niin sanotulla säädettävillä aisoilla, joilla voidaan tarvittaessa tehdä millienkin hienosäätöjä leuan asentoon. Alaleukaa tuodaan kiskolla eteenpäin, jolloin ilmatiet aukeavat. Hengitysteistä otetaan tällä ”löysät pois” eli pehmytkudokset eivät pääse enää yhtä vapaasti värähtelemään ilmavirran mukana ja aiheuttamaan kuorsausääntä. Kisko antaa hyvän tuloksen kuorsausta vastaan ja jopa lievään ja keskivaikeaan uniapneaan, mikäli lääkäri suosittelee mieluummin kiskohoitoa kuin CPAP-hoitoa.
Yleisesti lääkärien hoito-ohjeet sisältävät myös ohjeita elämänlaadun edistämiseksi. Muun muassa ylipainon vähentäminen on yksittäinen tärkeä ase hengitysvaikeuksia hoidettaessa.
Bomanin kanssa päädyttiin erääseen Whole you ™- tuoteperheen kuorsauskiskoon, joka on yhdistelmä akryylimuovia ja metallia ja on kestävä, antaen kielelle isomman tilan liikkua sekä sallien leuan sivuliikkeet ja jopa narskuttelun. Kiskon valmisti Elysee dental- hammaslaboratorio.
– ”Kisko istui pienen harjoittelun jälkeen todella hyvin paikalleen”, kertoi Boman.
Kiskoa säädettiin pari kertaa parhaimman käyttömukavuuden saamiseksi. Mielenkiinnosta Boman tietysti otti tutun sovelluksen käyttöön todetakseen eron:
– ”Heräsin aamulla virkeänä kuin peipponen! Kuuntelin tuon yöllisen tallenteen ja kuorsaus on muuttunut lähinnä hienoiseksi tuhinaksi ja se on erittäin hyvä”, kertaa Boman kokemuksiaan.
Kisko onkin eräänlainen sijoitus omaan hyvinvointiin ja elämänlaatuun, eikä unen osuutta tässä voi väheksyä. Oikein huollettuna ja säilytettynä kuorsauskisko on vuosien ilo.
Lähteet
Kuorsaus
Uniapnea, unenaikaiset hengityskatkot
TOMMI RAIKULA
Hammaslääkäri